.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

Brix refraktometre ile kolostrum kalitesini ölçmek,
kolostral antikor seviyelerini ölçmek için pratik bir yöntemdir.
  
 
  Brix değeri ≥ %22 olan kolostrum kullanılmalıdır
  Brix değeri <%18 olan kolostrum atılmalıdır
  Kolostrumun Brix değeri ≥ %18 ancak < %22 ise, takviye düşünülmelidir
 
 
 
 
  
Kolostrum kalitesini neler etkiler?
  1-Olgun inekler daha kaliteli ağız sütüne sahip olma eğilimindedir.  Çiftçiler, buzağılamadan 2-3 hafta önce 250 gr soya ile beslenen düvelerin iyi kalitede kolostruma sahip olduğunu iddia etseler de, kolostrum kalitesini ölçüyorlar mı?
  2-Zaman buzağıladı.  Kolostrumun kalitesi doğumdan sonra düşer, bu nedenle iki saat sonra emzirirseniz, doğumdan altı saat sonra emzirdiğinize göre çok daha iyi kolostrum elde edersiniz.  Bunun çoğu seyreltme nedeniyledir.
  3-Yılda daha sonra buzağılayan inekler daha düşük kaliteli ağız sütüne sahip olma eğilimindedir.
  4-Kuru dönem uzunluğu.  Kuru dönem üç haftadan azsa, kolostrum kalitesi daha düşük olma eğilimindedir.
  5-Aşılanan inekler, aşılar doğru ve antikorların oluşması için zamanında yapıldığında zatürree, ishal vb. hastalıklara karşı daha yüksek bağışıklığa sahip olur.
  6-Dondurulmuş kolostrum kalitesini korur.
  7-Kolostrum hemen buzdolabında saklanmalıdır.  Bakteri seviyeleri büyüdükçe, buzağı tarafından antikorların emilimini engellerler.  48 saat sonra buzdolabından alınan kolostrumu kullanmayın.
  8-Tüm kovaların, emziklerin, mide tüplerinin vb. lekesiz olduğundan emin olun.  Enfeksiyon kaynağı olmak istemezsiniz.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 220
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 19 / 4 / 1402
.

 

 

Isı Stresini Yönetmek ve Ölçmek
 
 
Tutarlı ısı stresinin zamanı geldi. Isı stresi altındaki inekler daha az süt üretir, doğurganlığı azalır ve daha yüksek SCC'ye sahiptir. Uygun ısı azaltma sağlanmasının çiftlik üzerinde hem ekonomik hem de refah etkisi olabilir.
 
İnekler ne zaman ısı stresi yaşar?
 
Bütün inekler yemi sindirerek ve süt üreterek ısı üretirler. Ayrıca çevrelerinden ısı alırlar. Bir inek ısı stresine girdiğinde hem hava sıcaklığı hem de nem etkili olabilir. Bir Sıcaklık Nem İndeksi, her iki faktörü de göz önünde bulundurarak ısı stresi seviyelerini tahmin eder. Örneğin inekler, %40 nem ile 72 dereceye kadar düşük sıcaklıklarda ısı stresi yaşayabilir. Yüksek verimli inekler 68 derecede ısı stresi altında olabilir.
 
Isı azaltımı nerede sağlanır?
 
Artan solunum hızı, nefes nefese kalma ve gruplar halinde toplanma ısı stresinin belirtileridir. Isı hafifletme, fiziksel semptomlar gösterilmeden çok önce uygulanmalıdır.
Çiftlikte her yaş grubuna soğutma sistemi sağlanmalıdır. Süt üretiminin azalması ve doğurganlık endişeleri nedeniyle çoğunlukla süt veren inekleri düşünüyoruz. Bununla birlikte, tutma bölmesi, emziren grupta ısı azaltmanın yetersiz sağlandığı bir alandır. Bazı inekler, tutma bölmelerinde günde 4 saate kadar vakit geçirebilir, ancak tutma bölmelerini doğal olarak havalandırmak genellikle zordur. Bu nedenle, hızlı hareket eden hava ile ıslatma sistemini birleştirmek genellikle pim alanlarını tutmak için en iyisidir.
Kuru ineklerde veya düvelerde süt üretimi konusunda endişelenmemize rağmen, ısı stresi gelecekteki üretkenliği ve doğmamış buzağıları etkileyebilir. Barajdaki ısı stresi, gelişmekte olan fetüsün hayatta kalmasını ve gelecekteki sağlığını ve üretimini etkileyebilir.
 
Isı azaltmanın etkili olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir çiftliğin ısı stresini yönetmede ne kadar iyi olduğunu belirlemek zor olabilir. Isı stresi azaltımını ölçmenin bir yolu, yaz-kış oranı kullanmaktır. Yaz-kış oranını hesaplamak için yaz üretim değişkenini (süt üretimi, gebelik oranı) kış üretim değişkenine bölün. Hesaplamada yaz ve kış aylarının ortalamaları veya belirli zaman noktaları kullanılabilir. Amaç, bire yakın bir orana sahip olmaktır. Oranın 1 olması, çiftliğin ısı stresi çökmesi yaşamadığı anlamına gelir. Bir uyarı olarak - süt üretim oranları birden az olma eğilimindedir. Bununla birlikte, somatik hücre sayıları tipik olarak yaz aylarında daha yüksek olduğundan, somatik hücre sayısı oranları birden fazla olma eğilimindedir.
 
 
 
 
Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 282
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 16 / 3 / 1402
.

 

 

Buzağıları Otomatik Besleyicilere

Geçirmek İçin 10 İpucu

Yaş, iştah ve eğitim başarıyı etkiler

Otomatik beslemeli grup barındırma, sütten kesilmiş buzağıları büyütmek için başarılı bir sistem olabilir. Ancak buzağılar yavaş başlarsa, bu yetiştirme yöntemine geçiş felaketle sonuçlanabilir. Buzağı yetiştiricileri otomatik besleme sistemleriyle daha fazla deneyim kazandıkça, buzağıların bireysel barındırma ve beslemeden grup yetiştirmeye sorunsuz bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

 

1. TRANSFER YAŞI İÇİN BİR STRATEJİ GELİŞTİRİN

 

İdeal olarak, buzağılar mümkün olan en kısa sürede otomatik beslemeye geçmelidir. Süt Ürünleri Buzağı Tartışması Akademi, bazı mandıraların buzağıları 2 ila 3 günlükken bile otomatik yemliğe geçirebildiğini belirtirken, diğerleri buzağılar 2 haftalık olana kadar bekler. Sürü boyutu, bölmelerin ne kadar hızlı dolabileceğinin en büyük diktatörüdür.

 

2. SATIŞ AHIRLARINA VE ÇOK KAYNAKLI BUZAĞILARA DAHA FAZLA ZAMAN VERİN

 

Yüksek sağlık statüsüyle yönetilen tek bir mandıradaki buzağılar genellikle doğumdan birkaç gün sonra taşınabilir.Ancak Süt Spesiyaliteleri danışmanları, çiftlikler arasında taşınan çeşitli kaynaklardan gelen buzağıları önermektedir. ve bir satış ahırından geçmiş olabilir, genellikle ekstra kişisel bakıma ihtiyaç duyar. Genellikle fakir veya bilinmeyenleri vardır. kolostrum durumu ve 10 ila 14 günlük olana kadar bireysel olarak yetiştirilirlerse daha iyi sonuç verirler.

 

 3. YAŞ AYRILMASINI İZLEYİN

 

Daha yaşlı, agresif kümes arkadaşlarıyla rekabet eden çok genç buzağılar genç olanlar büyük bir dezavantajda. Genel olarak, bir yayılma en fazla 3 hafta tavsiye edilir ve daha küçük bir yaş aralığı herzaman daha iyi.

 

4. GÜÇLÜ BİR EMZİRME İÇİN BEKLEYİN

 

Hareket etmek için “doğru” yaşta olan buzağılar bile, eğer hareket ederlerse hazır olmayabilirler.agresif bir şekilde yemek yemiyorlar. kadar bireysel muhafazalarda tutun. Doyurucu bir iştahı var ve iyi içiyorlar.

 

5. BİREYSEL ŞİŞELERİ KARIŞTIRMAK İÇİN BESLEYİCİYİ KULLANIN

 

Buzağılar kolostrumun ötesinde bireysel barınaklarda tutuluyorsa ve site-süt besleme dönemi, hangi süt formülasyonu karıştırılıyorsa onu kullanın Jim Fischer'a otomatik besleme ile şişelerini doldurmasını tavsiye ediyor üretici Forster-Technik. Böylece alışacaklar sıvı rasyonun tadı ve aroması ve sindirimi ayarlamanıza gerek kalmayacak-özellikle hareket ettirildiklerinde.

 

6. DOLDURUN, AÇ EĞİTİN

 

Milk Specialties Global, Otomatik Buzağı Besleyici El Kitabında aç buzağıların hareket ettirilmemesini tavsiye eder. Bunun yerine, onları akşam biberonla beslemelerini aldıktan sonra yeni kalem, böylece onlar rahatlayabilir ve yeni ortamlarına yerleşebilirler. Otomatik eğitim Yemleme ertesi sabah buzağılar açken başlayabilir ve hareketle vurguladı.

 

7. BAŞLANGIÇTA MEME TAKIMI

 

Süt Spesiyaliteleri, buzağılara yemlikte yardımcı olmayı tavsiye ediyor ilk sabah beslenmesi için, ardından öğleden sonraya kadar beklemek ya da akşam tekrar antrenman yapmak için. Benzer şekilde, Forster ile Fischer-Technik, ilk saatler arasında 10 saat ile 12 saat arasında tavsiyede nbulunur.ve ikinci eğitimler. Ertesi gün, yalnızcasabah ve yalnızca besleyici raporu hiçbir etkinlik göstermiyorsa o buzağı için

 

8. SAKİN VE NAKİT BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIN

 

Emziği eğitirken acele etmeyin. Çoğu otomatik besleyicide bir yoluyla kademeli olarak süt vermenizi sağlayan eğitim pompası meme ucu Buzağıların pozisyon almak için biraz rehberliğe ihtiyacı olabilir doğru bir şekilde, ancak bunları her zaman nazikçe ele alın çünkü istemezsiniz. besleme istasyonundan korkmaları.

 

9. MEVCUTSA ÖNCELİK AYARLARINI KULLANIN

 

Bazı makineler programlanabilir, böylece yeni hayvanlar öncelikli beslemeler alın. Örneğin, buzağılar pri-bölmede kaldıkları ilk 7 gün ority. Öncelikli bir buzağı ise besleme istasyonuna girer, makine hemen geçiş yapar Potansiyel olarak arzı kapatarak bu buzağıyı besleyin. önünde besleyen yaşlı buzağı.

 

10. AŞIRI EĞİTİM YAPMAYIN

 

Buzağılar sağlıklı ve açsa neredeyse tamamı buzağı kapar. diğer buzağıları gözlemleyerek ve takip ederek yemleme sistemine Emzirmek ve açlığı gidermek için doğal içgüdülerini kullanırlar. Eğer sen Onlara çok fazla "bakıcılık yapın", davranış damgası vurma riskiyle karşı karşıya kalırsınız bu, bir kişinin onları beslemek için orada olmasını bekler. 
 
"Doğru" yaşta olan buzağılar bile eğer hazırlarsa hareket etmeye hazır olmayabilirler agresif bir şekilde yemek yememek. onları içeride tut sahip olana kadar bireysel konutiştah açıcı ve iyi içiyorlar.

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 363
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 10 / 3 / 1402
.

 

Atlarin Distemper(gurm) hastalginin
 
(Strangles) Patogenezi
 
 
1. Maruz kalma;
2. Lenf düğümlerine translokasyon;
3. Apse oluşumu;
4. 6 ila 21 gün sonra apsenin yırtılması;
5. irin drenajı;
6. Kalıcı enfeksiyonun oluşturulması.
 
Etken maddenin, #Streptococcus equi alt türü equi adı verilen Gram-pozitif bir bakterinin, yüzlerce yıldır #at popülasyonlarına musallat olduğuna inanılıyor.
 
Atlar, S equi'nin nazofarenks ve orofarinkse girmesini takiben, enfekte bir atla doğrudan burundan buruna temas, kontamine yiyecek veya su tüketimi veya kontamine binicilik ekipmanı, ahırlar, giysiler ve insanlar gibi fomitlerle temas yoluyla enfekte olurlar.
 
Atın içine girdikten sonra S equi hızla baş ve boyundaki lenf düğümlerini işgal eder ve burada birkaç saat içinde tespit edilebilir. Lenf düğümlerine böylesine hızlı bir translokasyona, enfeksiyonun bu kritik erken evresi sırasında S equi'yi içine alan ancak öldürmede başarısız olan bağışıklık hücreleri aracılık edebilir.
 
S equi enfeksiyonunun ilk klinik belirtisi, vücut ısısının 38.5°C'ye eşit veya daha fazla artması, artan inflamatuar yanıtı yansıtır ve genellikle bakterinin yayılmasından iki ila üç gün önce gelir. Bu nedenle, vücut sıcaklığının izlenmesi, enfekte atları temas halindeki hayvanlara S equi bulaştırma fırsatı bulamadan önce tespit etmek için en etkili araçtır.
 
İlerleyen günlerde, etkilenen atların #lenf düğümlerindeki apseler büyümeye devam eder ve hava yolunu kısıtlayacak kadar büyük bir boyuta ulaşabilir, bu da bazı hayvanların ölümüne yol açar ve bu hastalığın adının açıklanmasını sağlar. Sonunda, 6 ila 21 günlük bir sürenin ardından apseler patlayarak oldukça bulaşıcı #irin salgılar.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 371
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 3 / 1402
.

 

 

Atları BağlamasI
(Tying Up)
 
En yaygın olarak "bağlama" veya "Pazartesi sabahı hastalığı" olarak bilinen eforlu rabdomiyoliz, egzersizle ilişkili iskelet kası hücrelerinin parçalanmasını veya yok edilmesini içeren bir sendromdur.
Bazı atlar, eğitim seviyesindeki artış, beslenme dengesizliği veya basitçe aşırı yeme gibi çevredeki faktörler nedeniyle ara sıra bağlanır.
Öte yandan, bazı atlar tekrarlanan veya kronik bağlama nöbetlerinden muzdarip olabilir.
 
Semptomlar neler?
– Artan kalp atış hızı ve solunum hızı
– Artan terleme
- Kas seğirmesi
– Hareket etme isteksizliği/topallık
– Sırt ve sağrıdaki sert, ağrılı kaslar
– Koyu renkli idrar (hasarlı kastan miyoglobin salınımı nedeniyle). Sadece daha ağır vakalarda.
 
Peki buna ne sebep olur?
Sporadik eforlu rabdomiyoliz, bir atın atletik yeteneğinin ötesinde antrenman yapması nedeniyle kas hasarına ve elektrolit eksikliklerine neden olabilir. Bu, herhangi bir cinste ortaya çıkabilir.
Tekrarlayan eforlu rabdomiyolizin, kasılma sırasında kas hücrelerindeki anormal kalsiyum düzeylerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, öncelikle Thoroughbreds ve Standardbreds'de görülür.
 
Polisakkarit depolama miyopatisi (PSSM)
Polisakkaritlerin kas hücrelerinde aşırı depolanması/birikimi. Kas hücreleri yemekten sonra glikozu alır ve onu yedek enerji kaynağı olarak glikojen olarak depolar. İki tür PSSM vardır; tip 1 ve tip 2.
Tip 1 PSSM'li atlar, GYS1 genindeki bir mutasyon nedeniyle kas dokusunda fazla miktarda glikojene sahiptir. Bu mutasyon, glikojen sentaz enziminin olması gerekenden çok daha aktif olduğu ve kas dokusunun ihtiyaç duyduğundan daha fazla glikojen depoladığı anlamına gelir. Kas biyopsileri bu vakalarda anormal görünen glikojen gösterir. Bu öncelikle Percheron'ları, Belçikalıları ve bazı Quarter atlarını etkiler.
PSSM tip 2 atların da anormal kas biyopsileri vardır, ancak GYS1 mutasyonu yoktur. Mikroskopi, kas hücreleri içindeki kasılma proteinlerinin hizalanmasında bir bozulma olduğunu gösterir. Bu öncelikle Warmbloods'u etkiler.
 
Düşünülmesi gereken şeyler
Kreatin kinaz (CK) ve aspartat aminotransferazın (AST) (kas hücrelerinde bulunan ve hasar sırasında kana salınan kas proteinleri) serum aktivitelerini değerlendirmek için kan testleri bağlama tanısında yardımcı olacaktır. Kandaki CK seviyelerinin hızla yükseldiğinin ve en yüksek değerlerin başlangıçtan yaklaşık dört ila altı saat sonra kaydedildiğinin farkında olmak önemlidir, bu nedenle yeterince erken test yaptırmazsanız zirveyi kaçırmış olabilirsiniz. . Bununla birlikte, AST değerleri normale dönmek için yedi güne kadar çok daha yavaş yükselir ve düşer, bu nedenle daha sonra, epizoddan şüphelenilen bir hafta içinde bile yine de kan testi yapılması faydalı olabilir.
GYS1 mutasyonunu taşıdığı bilinen ırklar arasında yer alan kronik bağlamalı atlarda PSSM1 için kan veya kıl kökü yoluyla yapılan genetik testler başlamak için iyi bir yerdir.
PSSM2 atları ile teşhis biraz daha zor olabilir. Hafif topallık, düşük performans, üst sıralarda kayıp, bakıma karşı hassasiyet ve davranış değişiklikleri gibi klinik belirtilerin tümü bir dizi farklı koşulun göstergesi olabilir, bu nedenle kas yoluna gitmeden önce diğer daha yaygın nedenleri ortadan kaldırmak önemlidir. biyopsi.
 
hastalığın yönetimi
Araştırma, nedeni ne olursa olsun tüm bağlamaların yönetiminin bu atların refahını önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir.
Kası fazla glikojeni depolamak yerine yakmak için kandıran ve yağı alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanabilen özelleştirilmiş bir diyet doğru yoldur. Dört temel beslenme hedefi;
1. Yapısal olmayan karbonhidrat içeriği %12'den az olan saman verin.
2. Atların ek enerjiye ihtiyacı varsa yağ veya pirinç kepeği verin. Omega-3'ün harika anti-inflamatuar özellikleri olduğundan, hem omega-3 hem de omega-6 yağ asitlerine sahip olduğunuzdan emin olun. Omega-3 keten veya balık yağında bulunabilir.
3. Bir vitamin ve mineral dengeleyici sunun.
4. Yemyeşil meralarda otlayan bir ağızlık kullanın.
Bu atları hareket halinde tutmak için katılım da dahil olmak üzere yapılandırılmış bir egzersiz protokolünün uygulanması da önemlidir (aktif olarak bağlamadığı sürece).
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 425
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 2 / 1402
.

 

 

 

 

Isı stresi ve rumen fermantasyonu
 
  
 
 
Rumen, birkaç mikroorganizmanın bir arada var olduğu ve yem sindirimi, besin geri dönüşümü ve fermantasyon gibi önemli işlevleri yerine getirmek için etkileşime girdiği oldukça karmaşık bir mikrobiyal ekosistemdir. Özellikle metanojenik bakteriler, ruminal fermantasyon sırasında metan üretiminden sorumlu rumende önemli bir mikrobiyal popülasyondur. Bununla birlikte metan üretimi, önemli bir yem enerjisi kaybını temsil eder ve aynı zamanda iklim değişikliğine katkıda bulunan güçlü bir sera gazıdır. Son araştırmalar, ısı stresinin işkembedeki metanojenik bakteri popülasyonlarını artırabileceğini ve bunun da metan emisyonlarının artmasına neden olabileceğini öne sürdü.
 
Isı stresi sadece metanojenik bakteri popülasyonlarını değil, aynı zamanda protozoanın yanı sıra fibrolitik ve amilolitik bakteriler de dahil olmak üzere işkembedeki diğer mikrobiyal popülasyonların bolluğunu ve çeşitliliğini etkileyebilir. Araştırmalar, ısı stresinin işkembedeki amilolitik bakteri bolluğunu azaltabileceğini ve bunun da nişasta sindirimi ve emiliminin azalmasına yol açabileceğini göstermiştir. Ek olarak, ısı stresi işkembedeki protozoa popülasyonunu azaltabilir, bu da yem sindirimini ve besin emilimini olumsuz etkileyebilir.
 
Isı stresi dönemlerinde rumende çeşitli ve istikrarlı bir mikrobiyal popülasyonu desteklemek için çeşitli diyet ve yönetim stratejileri uygulanabilir. Bu stratejiler, hücresel düzeyde metabolik işlevi optimize edebilen ve işkembede metanojenez yoluyla enerji kaybını azaltmaya yardımcı olan yeterli fermente edilebilir karbonhidrat, besin ve eser mineral kaynakları içeren dengeli bir diyet sağlamayı içerir. Beslenme sıklığını artırmak ve öğün başına verilen yem miktarını azaltmak gibi beslenme stratejileri de sağlıklı bir mikrobiyal popülasyonun korunmasına yardımcı olabilir.
 
Isı stresinin rumen mikrobiyal popülasyonları üzerindeki etkisinin karmaşık ve çok yönlü olduğuna dikkat etmek önemlidir. Isı stresinin işkembedeki mikrobiyal popülasyonları etkilemesinin altında yatan mekanizmalar hala tam olarak anlaşılamamıştır ve bu mekanizmaları tam olarak aydınlatmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, rumende çeşitli ve istikrarlı bir mikrobiyal popülasyonu korumanın, optimum üretkenlik ve inek sağlığı sağlamanın yanı sıra hayvancılık üretiminin çevresel etkisini azaltmak için kritik olduğu açıktır. #
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 442
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 2 / 1402
.

 

Laktat - önemli bir bağırsak
 
sağlığı göstergesi mi?
 
Laktat, laktatın ana fermantasyon ürünü olduğu bakteriler (örn. Ana bağırsak kısa zincirli yağ asitleri (asetat, propiyonat ve bütirat - önceki gönderilerde ele alınmıştır) gibi diğer önemli fermantasyon ürünlerinin aksine, laktat bir ara madde olarak kabul edilir ve tipik olarak (sağlıklı) bağırsak lümeninde bir dizi olarak birikmez. bağırsak mikropları laktatı kullanabilir ve onu ana SCFA'lara dönüştürebilir (kısa zincirli yağ asitleri)). Bağırsak lümeninde laktat birikmesi, mikrobiyotanın normalde baskın olan anaerobik üyelerini (laktat kullananlar dahil) baskılayan ve düşük pH toleranslı laktik asit üreten türleri teşvik eden ve böylece potansiyel olarak kısır bir durumu körükleyen bir pH düşüşüne (asidoz) yol açabilir. Bağırsak ekosistemine zarar veren daire! Laktat bağırsak ortamı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilirken (örn. çapraz besleme, patojen inhibisyonu, bariyer ve bağışıklık gelişimi), birikimi gastrointestinal bozukluklarla (örn. enflamatuar barsak hastalıkları) ilişkilidir ve üretim ile kullanım arasında bir denge olduğunu gösterir arzu edilen konak-mikrobik topluluk dinamikleri için en iyisi. Bu nedenlerden dolayı laktik asit analizi, Alimetrics Diagnostics Ltd'nin temel analizlerinden biridir!
 
 
 
  

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 



:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 403
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 30 / 1 / 1402
.

 

 

Biyogüvenliği bir gecede 0'dan 60'a çıkarabilir misiniz?
 
 
Günlük biyogüvenliği spektrumun gelişmiş ucuna biraz daha yaklaştırarak, sığırlarımızın üretkenliğini artırırken endüstrimizin yeni, gelişmekte olan ve egzotik hastalıklara karşı savunmasızlığını azaltabiliriz.
Güçlü arabalardan bahsediyor olsaydık, 0'dan 60 mil/sa hıza dört saniyeden daha kısa sürede çıkmak harika olurdu. Bazı altı silindirli Acura modelleri bunu üç saniyede, diğerleri ise altı saniyede yapabilir. Bazı Chevy Silverado dizelleri bunu yedi saniyenin altında yapabilir. Hız testi sonuçları övünme hakları için harikadır, ancak istatistiklerin koruyucuları bile size tekrarlanabilirliğin sorunlu olduğunu söyleyecektir. Parkur, sürücü ve hava durumu önemli. Arabanın kendisi, depodaki yakıt miktarı ve motorun ne kadar sıcak olduğu gibi değişkenlere sahiptir.
 
Hız testlerinin biyogüvenlikle ne ilgisi var?  Her türlü yabancı hayvan hastalığı durumunda olay yönetimi ve müdahale koordinasyonu için stratejiler ve politikalar geliştirirler. Hastalıkların yayılma olasılığını azaltmada insan davranışının rolünü anlamakla ilgileniyor.
Çalışma ortamınızı daha fazla risk toleranslı (koruyucu önlemlerden vazgeçmeye istekli) veya daha fazla riskten kaçınan (koruyucu önlemleri benimsemeye istekli) olarak tanımlar mısınız? İş yeriniz mesafe koyma, maskeleme veya test protokollerini zorunlu kıldı mı? Uyum nasıldı? Bu protokoller, sizin ve çevrenizdekilerin halk sağlığını korumak içindi. Ya sizden hayvan sağlığını korumak için elinizden geleni yapmanız istenseydi? Hayvanlarınızın sağlığını, işinizi veya geçiminizi korumak için biyogüvenliği güçlendirmeye az çok istekli olur muydunuz?
 
veterinerler, çiftliklerin biyogüvenlik açısından 0'dan 60'a gidemediğini belirtti. Bu açıklama, kümes hayvanlarının yabancı bir hayvan hastalığı olan yüksek oranda patojenik kuş gribinin (HPAI) 2014-15 salgını sırasındaki gözlemlere dayanmaktadır. Yabani kuşlar, HPAI'ye neden olan virüsü taşırlar ve virüs bir kümes hayvanı tesisine -yumurta tavukları, piliçler veya hindiler- girerse, tüm kuşları öldürebilir. Virüsün bir tesisten çıkıp diğerine girmesini engellemek için adımlar izlenmezse hastalık diğer kümes hayvanı tesislerine de yayılabilir. Hastalıkların yayılmasını önlemek için gereken yönetim ve hijyen uygulamalarına genellikle biyogüvenlik denir.
 
HPAI tanıdık geliyorsa, bunun nedeni, bu yıl intikamla geri dönmesi, ancak biyogüvenliğin çok daha iyi olmasıdır. Bu, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için popülasyonu azaltılan kuşların sayısıyla örtüşmesi zor görünebilir, ancak enfekte olmuş binaların çok azı diğer binalarla bağlantılıydı. Neredeyse tüm enfeksiyonlar yabani kuşlardan kaynaklanan nokta kaynaklı enfeksiyonlardı. Biyogüvenlik onu dışarıda tutacak kadar iyi değildi ama yayılmasını engelleyecek kadar iyiydi.
Yabancı hayvan hastalıkları (şap hastalığı gibi) konusunda farkındalık yaratma konusundaki yirmi yıllık deneyimimde, çiftliklerde hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınması konusunda çok çeşitli tutumlarla karşılaştım. Programlarımın amacı, çiftçilerin hayvan fiyatlarının düşmesine yol açabilecek, hayvan ve ürün hareketlerini kesintiye uğratabilecek ve etkilenen çiftlik hayvanlarının karantinaya alınmasını ve popülasyonunun azalmasını gerektirebilecek bir olayı atlatmak için gereken beklenmedik durumları düşünmelerine yardımcı olmaktı. Her zaman günlük biyogüvenlik ile bir hayvan hastalığı acil durumunda ihtiyaç duyulacak gelişmiş biyogüvenlik düzeyi arasında bir ayrım yaptım.
 
domuz endüstrisinde domuz salgın ishal virüsünün (PEDv) yayılmasının bir bilgisayar simülasyon modelini kullanan proje ekibi, hastalığı önleme tutumları ile hastalık salgınlarının tahmini boyutu ve değişkenliği arasında bazı ilginç ilişkiler buldu. Çalışmamızda, risk tutumlarını riske toleranslı, riskten kaçınan veya fırsatçı olarak sınıflandırdı. Riske toleranslı üreticilerin günlük biyogüvenliğe sahip olmadığını ve riskten kaçınanların gelişmiş biyogüvenliğe sahip olduğunu düşünün. Fırsatçılar, 0'dan 60'a gitmeye hazır olanlardır.
 
PEDv salgın simülasyon modeliyle yürütülen senaryolardan birkaç önemli çıkarım vardı. İlk keşfimiz: Biyogüvenlik uygulamaları hızlı ve etkili bir şekilde geliştirilirse, büyük ölçekli salgınlar meydana gelmez. Bununla birlikte, başlangıçta genel biyogüvenlik düşük olduğunda daha fazla üretim tesisi etkilendi. İkinci (endişe verici) keşfimiz: Gelişmiş biyogüvenliğin uygulanmasındaki gecikme, büyük salgınların ortaya çıkma olasılığının artmasına neden oldu.
 
İşte olay. Kuluçka döneminde veya asemptomatik hayvanlarda enfeksiyonu kolayca tanımlayamadığımızdan, yeni, gelişmekte olan veya egzotik bir hastalığın tanımlanmasındaki gecikme neredeyse garantidir. Koyunları şap hastalığı için "Truva atı" olarak kabul ediyoruz çünkü genellikle belirgin klinik belirtiler göstermezler. 2001'de Birleşik Krallık'ta meydana gelen şap hastalığı salgını sırasında ve uluslararası COVID-19 sırasında gösterildiği gibi, enfeksiyonun bu gizli aşamasında hayvanların ve insanların hareketleri, hastalıkları uzak mesafelere ve birden çok bölgeye yayabilir.
 
İşte önemli nokta. Bir salgın sırasında görünüş aldatıcıdır. Bir salgının erken evrelerinde, bir gecede 0'dan 60'a çıkabilseniz bile, hastalık zaten yürürlüğe girmeden yayıldığı için kontrol önlemlerinin etkisiz olduğu görülecektir. Bununla birlikte, salgınların zirveye ulaştıktan sonra doğal olarak yavaşlayacağını akılda tutmak önemlidir. Bu, daha fazla insan biyogüvenlik kervanına katıldıkça, kontrol önlemlerinin bir miktar etkisi oluyormuş gibi görünebileceği anlamına gelir. Gerçekte, tüm salgınlar gibi salgın da kendi kendine yavaşlıyor. Biyogüvenliğin çok geç uygulandığında bir fark yaratmadığına veya biyogüvenliğin fark yaratmadığına inanırsak, geleceğe hazırlık için yanlış dersi almış oluruz.
 
Ekibimin hastalık modelleme çabalarından elde edilen son önemli çıkarım, biyogüvenlik tutumlarının genel dağılımını riskten kaçınmaya kaydırmanın, büyük ölçekli salgınların genel olasılığını azaltacağıdır. Bu, çiftliğinizde biyogüvenliği artırmak için attığınız her adımın bilinmeyen bir hastalığın etkilerini azaltabileceği ve dikkatli bir şekilde uygulandığı takdirde, tanıdık, endemik hastalıkların yükünü de azaltabileceği anlamına gelir. FARM programının süt endüstrisi için bir biyogüvenlik modülü başlatmasının ve sığır eti endüstrisinin Güvenli Sığır Arzı (SBS) planlamasını teşvik etmesinin ana nedeni budur. Günlük biyogüvenliği yelpazenin gelişmiş ucuna biraz daha yaklaştırarak, sığırlarımızın üretkenliğini artırırken, yeni, gelişmekte olan ve egzotik hastalıklara karşı sektörümüzün savunmasızlığını azaltabiliriz.
 
Çiftliğinizin biyogüvenliği ile bir gecede 0'dan 60'a çıkmaya hazır olmaya mı güveneceksiniz yoksa çiftliğinizin biyogüvenliğini her gün güçlendirecek misiniz? Çiftliğiniz ve tüm tarım endüstrisi buna bağlı olabilir.
 
 
 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 411
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 1 / 1402
.

 

 

Kolostrum yönetimi ve
 
immünoglobulinlerin
 
pasif transferinde başarısızlık.
 
İmmünoglobulinler (Ig) hamilelik sırasında plasentanın yapısını geçemediği için herhangi bir kazanılmış bağışıklık olmadan doğan buzağılar. Sonuç olarak buzağılar, gerekli Ig'yi elde etmek ve böylece bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için yeterli kolostrum alımına ihtiyaç duyar. Yeni doğan buzağılarda IgG'nin yetersiz emilimi, büyüme hızında ve gelecekteki üretken performansta azalmanın yanı sıra hastalıklara yakalanma ve hatta ölüm riskinde artış gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
 
Kolostrum yönetiminin yeterli olup olmadığını değerlendirmek için bir gösterge, yaşamın 2 ila 7. günleri arasındaki buzağıların kan serum örneklerindeki IgG konsantrasyonudur. IgG değerlerinin 10 mg/mL'nin altında olması pasif bağışıklık transferinde (FPT) başarısızlık olarak kabul edilir. Kolostrumla besleme buzağı yetiştirme programının en önemli aşaması olmasına rağmen, yakın zamanda yayınlanan birkaç çalışma, ticari mandıra çiftliklerinde yüksek FPT oranları göstermektedir.
 
Kanada, Prince Edward Island Üniversitesi'nden araştırmacılar, Nova Scotia ve Newfoundland'de bulunan 30 mandıra çiftliğinden 207 Holstein buzağı ve buzağıda FPT'nin bir değerlendirmesini yaptılar. Yazarlar (Elsohaby ve diğerleri, 2019), hayvanların yaklaşık yarısının (%43,3) IgG FPT gösterdiğini bulmuşlardır. Analiz edilen kolostrum örneklerinin yarısı kalitesiz olduğundan (IgG 50 g/L'nin altında), bu sonuçlar bu çiftliklerde beslenen kolostrumun kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Almanya'da yürütülen ve dört çiftlikteki 227 Holstein buzağıda IgG konsantrasyonlarının değerlendirildiği başka bir çalışma, hayvanların %30'unun FPT gösterdiğini göstermiştir (Costa ve ark., 2019).
 
Kapsamlı üretim sistemlerinde benzer sonuçlar yayınlandı. Yakın tarihli bir çalışma (Abuelo ve diğerleri, 2019), Avustralya'daki 23 süt çiftliğinin 253 buzağısındaki IgG konsantrasyonlarını değerlendirdi ve sürülerde FPT'li buzağıların ortalama yaygınlığının %41,9 olduğunu gösterdi. Yukarıda tartışılan Kanada çalışması gibi, kolostrum örneklerinin yalnızca %47,9'u yeterli IgG konsantrasyonları gösterdi.
 
Kolostrum yönetimini değerlendirmek için yeni doğan buzağılarda pasif bağışıklık transferinin sürekli izlenmesi çiftliklerde rutin bir uygulama olsa da, ABD'deki süt çiftliklerinin yalnızca %6,2'si FPT'yi düzenli olarak izlemektedir (NAHMS, 2014).
 
Sağlanan kolostrumun kalitesine ve miktarına ek olarak, beslenme süresi, uygulama yöntemi (şişe, kova veya özofagus probu), saklama (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) ve kolostrum pastörizasyonu (yoğunluk, süresi) pasif bağışıklık transferindeki başarı ile ilişkilidir.
 
Bu transferi garanti altına almak için doğumdan sonraki ilk 2 saat en az 3 litre, sonraki 4 saat içinde en az 2 litre daha kaliteli kolostrum sağlamak gerekir.
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 380
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 21 / 1 / 1402
.

 

 

Buzağılarda Retiküloruminal Süt Birikimi
("Ruminal Drinking")
 
"Bu nedir ve nasıl önlenir?
 
Ruminal Drinking, veterinerlerin sağmal buzağılarda gördüğü ana ölüm nedenlerinden biridir. Tek ölüm nedeni veya diğer ölüm nedenlerine zemin hazırlayıcı olabilir.
Ruminal Drinking, özofagus oluğu refleksinin başarısız olması (oluk ya tam olarak kapanmaz ya da hiç kapanmaz), böylece sütün abomazum yerine doğrudan retikülo-rumene akmasıdır.
İşkembede süt bakteriyel parçalanmaya uğrar ve laktik asit ve diğer uçucu yağ asitlerini üreterek asidoza neden olur. Bu, işkembe zarına zarar vererek iltihaba neden olur ve ayrıca abomasumda sütün pıhtı oluşumunu engeller . Enflamasyon özofagus oluğunun kapanmasını etkileyerek sorunu şiddetlendirir ve düzenli olarak meydana gelirse bağırsak duvarının kalınlaşmasına, sütün sindirim sisteminden daha yavaş geçiş hızıyla hareket kabiliyetinin azalmasına ve daha zayıf besin emilimine neden olur. İkincil bakteri ve mantar enfeksiyonu ile birlikte işkembe ülserasyonu da meydana gelebilir .
Etkilenen buzağılar genellikle yetersiz şartlandırılır ve susuz kalır. Ayrıca kemerli bir sırtla biraz depresif görünebilirler ve iştahsızlık ve zayıf emme refleksi olabilir. Diğer semptomlar arasında tekrarlayan şişkinlik, gri renkli gübre ile ovalama, saç dökülmesi ve zayıf koordinasyon yer alır.
 
 Olası risk faktörleri şunları içerir:
 
*Açık kovadan içmeye karşı memeden içme.
*Su içme hızı - buzağılar kovadan su içmeyi öğrendikten sonra sütü çok hızlı tüketebilirler. Emzikteki deliğin genişletilmesi veya        aşınmış veya hasar görmüş emzikler de içme hızlarını artıracaktır.
*Besleme yüksekliği – emzik burun hizasında olmalıdır.
*Sütün sıcaklığı yanlış (çok soğuk) – vücut sıcaklığında (39˚C) verilmelidir.
*Atık süt vermek.
*Düşük kaliteli süt ikame maddesi ve yanlış konsantrasyonda beslenmiş.
*Süt tadı.
*Düzensiz beslenme süreleri/seyrek beslenme.
*Stres
*Ağrı, sıkıntı veya güçsüzlüğe neden olan solunum yolu hastalığı veya yaralar gibi altta yatan hastalık. 
 
*Yeterince erken tespit edilirse durum tersine çevrilebilir, ancak kronik olarak etkilenen buzağıların iyileşme şansı düşüktür ve bu nedenle önlem almak tedavi etmekten daha iyidir. Etkilenen buzağılar, semptomlar ortadan kalkana kadar bir emzik/meme ucu şişesi aracılığıyla daha az miktarda sütle daha sık beslenmelidir. Özofagus oluğu, süt vermeden önce buzağıya emmesi için bir parmak uzatılarak kapanması için tetiklenebilir. Bikarbonat içeren sıcak bir elektrolit solüsyonunun tüplenmesi, etkilenen buzağılarda ruminal asidozla mücadeleye yardımcı olabilir.
 
*Zayıf, ürkek veya stresli buzağılarda yemek borusu oluğu oluşma olasılığı daha düşüktür, çünkü buzağılar süt içme konusunda heyecanlıyken oluk kapanması gerçekleşir. Su, oluğun kapanmasını teşvik etmeyecektir.
 
*Buzağı hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi Ruminal Drinking önlenmesi için çok önemlidir ve birincil hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesi buzağının oluğun normal işlevine geri dönmesini sağlayacaktır.
 
Tedavi:
Değişik tedavi seçenekleri yapılabilir. Birçoğu semptomatiktir. Öncelikle beslenme rejimi düzenlenmeli. Süt içme kova ve emzikler ile buzağı ilişkisi 45 c eğim esasında olmalı. Öğün sayısı arttırılıp verilmesi gereken süt miktarı azaltılabilir.  Kronik rumen drinkerde  mümkün olduğu en kısa sürede hayvanlar sütten kestirilmeli , buzağı başlangıç yeminden arka arkaya iki gün 1 er kilo tüketen buzağılar hemen sütten kestirilmeli,  keza günlük 600‐700 gr canlı ağırlık kazanan buzağılar da sütten kestirilebilir. Primer hastalık ortadan kaldırılmalı. Gerekli sıvı elektrolit destek mutlaka sağlanmalı. Süt ile verilebilen ve alkali ortamı sağlayabilen ORS dan yararlanılmalı. Kaolin ve Pectin ile desteklenmiş elektrolit içeren ürünlerin verilmesi ile hızlı bir iyileşme sağlanabilir. Böylece ülser ve ön midelerdeki erezyonlar da kontrol altına alınmış olabilir. Kaopectin seçici bir ürün olarak mutlaka değerlendirilmeli. Mentollü içeriği ile antiseptik etkinlik oluşturarak anormal bacteri fermentasyonunun önüne de geçilmiş olunur. Emme refleksi mutlaka stümüle edilmeli. Bu amaçla H2 reseptörlerinden yararlanılabilir. Keza probiyotik takviyesinin de çokça yararlı olabileceği düşünülmektedir.
 

yın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

"


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 394
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 16 / 1 / 1402
.

 

 

 

yem katkı maddeleri ile temel besinler arasındaki farklar nelerdir? ⬇️
 
Süt inekleri, yüksek kaliteli süt üretmek ve genel sağlıklarını korumak için dengeli ve yeterli bir diyete ihtiyaç duyar. Süt endüstrisinde yaygın olarak kullanılan iki tür takviye, yem katkı maddeleri ve temel besinlerdir. Her ikisi de süt ineklerine fayda sağlayabilirken, farklı amaçlara hizmet ederler.
 
Temel besinler, ineğin büyümesi, üremesi ve sağlığının korunması için gerekli olan maddelerdir. Bu besinler tipik olarak, yem, tahıllar ve protein kaynakları dahil olmak üzere ineğin temel diyetinde bulunur. Süt ineklerinin ihtiyaç duyduğu temel besinler arasında karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller bulunur. Süt çiftçileri, optimal sağlık ve süt üretimini sürdürmek için ineklerinin bu temel besin maddelerinden yeterli miktarda almasını sağlamalıdır.
 
Öte yandan yem katkı maddeleri, süt üretimini veya sağlığını iyileştirmek için ineğin diyetine eklenen maddelerdir. Yem katkı maddeleri doğal veya sentetik olabilir ve tozlar, sıvılar veya peletler gibi çeşitli biçimlerde gelirler. Yem katkı maddeleri, genellikle yem verimliliğini artırmak, süt üretimini artırmak veya belirli sağlık sorunlarını gidermek için ineğin temel diyetine eklenir.
 
Örneğin probiyotikler süt hayvancılığında yaygın olarak kullanılan bir yem katkı maddesi türüdür. Probiyotikler, ineğin sindirim sistemindeki yararlı bakteri sayısını artırarak bağırsak sağlığını iyileştirebilen canlı mikroorganizmalardır. Bu da, sindirim bozuklukları riskini azaltmaya ve besin emilimini artırmaya yardımcı olarak süt üretiminin artmasına neden olabilir.
 
Yem katkı maddelerine başka bir örnek de enzimlerdir. Enzimler, karmaşık karbonhidratları, proteinleri ve yağları ineğin kolayca sindirebileceği daha basit bileşenlere ayırabilen proteinlerdir. Bu, yem verimliliğini artırmaya ve süt üretimini sürdürmek için gereken yem miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.
 
Özetle, temel besin maddeleri ve yem katkı maddeleri süt ineklerinin beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Temel besinler ineğin büyümesi, üremesi ve sağlığının korunması için gerekliyken, süt üretimini iyileştirmek veya belirli sağlık sorunlarını gidermek için ineğin diyetine yem katkı maddeleri eklenir. Her ikisi de süt ineklerinin genel sağlığını ve üretkenliğini korumak için çok önemlidir ve süt çiftçileri, ineklerinin gerektiğinde hem temel besinleri hem de yem katkı maddelerini içeren dengeli ve yeterli bir diyet almalarını sağlamalıdır."
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 321
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 14 / 1 / 1402
.

 Şap hastalığının kontrolü

için  seçenekler

   

Şap hastalığı, hayvanlara sıhhi önlemler ve aşılama ile kontrol altına alınabilir, ancak bu, neden olan virüsün birden fazla serotipinin, yaban hayatı dahil olmak üzere birden fazla konakçı türün ve aşırı bulaşıcılığın varlığı nedeniyle zordur. Modern yüksek üretim hayvancılık sistemlerine tahammül edilemese de, hastalık genellikle ölümcül değildir ve viral yayılım için rezervuar olmaya devam eden birçok gelişmekte olan ülkede genellikle kontrol için bir öncelik değildir. Dünya çapında dolaşan virüslerin filogenetik analizi, her biri özel bir bölgesel kontrol stratejisi gerektiren yedi ana rezervuarı ortaya koymaktadır. Hastalığı ortadan kaldıran ülkelere önemli ticari faydalar sağlanıyor, ancak bölgesel işbirliğini gerektirmenin yanı sıra, mevcut araçları kullanarak bu statüyü elde etmek ve sürdürmek çok fazla zaman, para ve çaba gerektiriyor. Bu nedenle, nihai eradikasyona giden yol boyunca geçici faydalar sağlayabilecek ilerici bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Viral kalıcılık ve ortaya çıkma modellerini anlamak ve tahmin etmek ve aşı seçimini iyileştirmek için araştırmaya ihtiyaç vardır. Daha iyi teşhis yöntemleri ve özellikle daha iyi aşılar, dünyanın hem özgür hem de etkilenen bölgelerinde kontrolü önemli ölçüde artırabilir. Özellikle, iyileştirilmiş termostabiliteye ve daha uzun bir bağışıklık süresine sahip aşılar, kontrolü kolaylaştıracak ve gelişmiş veterinerlik altyapılarına daha az bağımlı hale getirecektir.
 
Anahtar Kelimeler: şap hastalığı, virüs rezervuarları, sınır aşan hastalık kontrolü, yeni aşılar

"

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 465
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 5 / 1 / 1397
.

صفحه قبل 1 صفحه بعد

konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی